Folyamatosan friss levegő otthonába

Közérzetünk és egészségünk egyik fő tényezője sok egyéb mellett a házunkban jelen lévő levegő minősége. Ritkán gondolunk rá, a friss levegő milyen nagy szerepet játszik egészségünk megőrzésében, és jó fizikai állapotunk fenntartásában. Szinte mindenki próbálta már, hogy egy kirándulás alkalmával mély lélegzetvétellel milyen üdítően hat a friss levegő belélegzése szervezetünk számára. Bizony van lehetőség rá, hogy épülő otthonunkban biztosítsuk a folyamatos friss levegőt magunknak. A mai házak szigetelését úgy tervezik, hogy megvédjen minket a hidegtől, és a melegtől, azonban ez a jó szigetelés a friss levegő beáramlását is megakadályozza. Ezért szellőztetjük lakásunkat naponta többször. De bizony a szellőztetés miatt nem szívesen kelünk fel éjjel, és nyitunk ablakot az időjárás viszontagságos jeges vagy éppen meleg levegőjét beengedve lakásunkba. Túl száraz levegő légúti problémákat okozhat, míg a túl párás levegő penészesedést okozhat lakásunkban. Ideálisan egy ház levegőjének páratartalma 30-60% között van.

Ezen páratartalmat nehéz egyensúlyban tartani, mivel a külső páratartalom is folyamatosan ingadozik. Szellőztetéssel csökkenthető a lakásban a páratartalom. Ne feledkezzünk meg róla, hogy átlagosan egy háztartás naponta 10-15 liter vizet párologtat el. Egy alvó ember egy éjszaka során akár egy liter vizet is képes elpárologtatni, nem beszélve a növények párologtatásáról, a főzés folyamán felszabaduló páráról, mosás, szárítás páraterheléséről. A magas páratartalomnak több negatív hatása is van. Többek között páralecsapódást eredményez, mely kedvező a gombák és baktériumok elszaporodásához, növeli a poratkák elszaporodásának veszélyét, illetve a penész kialakulását segíti, melynek hatása nagymértékben ártalmas a szervezetre, mert nagymértékű szerves vegyület felszabadulását eredményezi. Ezen kívül hővisszanyerős (rekuperátoros) szellőzéssel jelentősen csökken házunk por és pollenterhelése, csökken az allergén anyagok bejutása mivel az ablaknyitással járó szellőztetést teljes mértékben feleslegessé teszi, és a gépben lévő szűrőn keresztül csak tiszta pollen és pormentes levegő jut be lakóterünkbe. A központi rekuperátoros friss levegő rendszerek energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő újításnak számítanak. A beléjük épített hőcserélőnek köszönhetően a lakásból kiáramoltatott levegő energiájának nagy része újrahasznosítható, hatásfokuk 80-90% közötti, ezzel csökkentve a fűtési, illetve hűtési költségeket, és házunk káros anyag kibocsájtását. A hőcserélője télen is, és nyáron is jótékony hatással van az energiamegtakarításra, mivel télen a befújt hideg levegőt felfűti az elszívott levegő energiájával, nyáron pedig a befújandó meleg levegőt előhűti az elszívásra került hűvösebb (lakás hőmérsékletével megegyező) levegővel. Így sokkal kisebb energiába kerül a szellőztetett levegő újbóli felfűtése, illetve lehűtése.

A befúvások és elszívások helye szabadon választható, de általában törekszünk arra, hogy a nyílászárók környékén helyezzük el be és elszívó anemosztátjainkat, ezzel is csökkentve az ablakoknál kialakulni képes párakicsapódást. Illetve a friss levegő befúvása nappalinkba, szobáinkba történjen, az elszívások pedig a párás levegővel érintett helységekből szívják el a levegőt, ezzel is csökkentve lakóterünk páraterhelését. Érdemes figyelni a beépítendő anyagok minőségére, a beépítendő csöveknél mindenképpen figyeljünk arra, hogy az eltakart szerkezetek alá kerülő csővezetékek antibakteriális bevonatú csővel legyenek kialakítva, a csövekben lévő gombásodás és baktériumok elszaporodásának megelőzése végett.

Az új építésű lakás és családi házaknál 2018.január 1.-től életbe lépő 1246/2013. (IV.30.) kormány határozatban leírt energetikai jellemzők betartása gépi szellőztetés kialakítása nélkül nehezen betartható követelmény. A szabályozás értelmében törekednünk kell arra, hogy épületünk energiaigénye a lehető legalacsonyabb legyen, ebben a hővisszanyerős (rekuperátoros) szellőzés nagymértékben segítséget nyújt. Egy ilyen rendszer kialakítása egy 100-120 m2-es családi házba 1.8-2.0 millió forint+áfa költségtől megoldható, mellyel fűtési, hűtési költségünk csökkenthető. Ez a költség egy családi ház bekerülési költségének kb. 5%-a. A pénztárcánkra gyakorolt hatástól eltekintve, egy jól kivitelezett rekuperátoros szellőzéssel megadhatjuk családunknak a folyamatos kellemes közérzetetés friss levegőt, a házunkban, így biztosítva számukra az egészségesebb életet.

Vélemény, hozzászólás?