Milyen tényezők figyelembevételével válasszunk építési telket

 

Amikor felmerül bennünk a házépítés gondolata az első és az egyik legfontosabb feladatunk, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb telket új otthonunknak. Egy családi ház építése sok örömöt és megannyi csapdát is rejteget. Mielőtt a megfelelő telket keresni kezdnénk először legyen egy elképzelésünk arról, hogy mekkora és milyen típusú házat képzelünk el leendő otthonunknak. A telek helye, tájolása, az építési övezetre jellemző beépíthetőségi rész és az építménymagasság. A városkép sem minden esetben engedi meg hogy az általunk elképzelt házat felépítsük az adott telken.

 

Tulajdoni lap, jogi korlátok

Mielőtt a kiszemelt telket megvásárolnánk, mindenképpen ellenőrizzük le, hogy milyen besorolású a telek, a beépítési százalék elegendő e számunkra a megálmodott ház felépítésére, illetve a meghatározott beépítés helye oldalhatáros építést, vagy szabadon álló építést engedélyez, mivel a tervezett ingatlan elrendezését ez nagymértékben befolyásolja. Mindenképpen kérjünk ki egy tulajdoni lapot a kiszemelt telekről, így abban láthatjuk van e bejegyezve a telekre zálogjog, vezetékjog, ki vagy kik a tulajdonosai, vagy éppen van e folyamatban lévő hagyatéki tárgyalás a kiszemelt ingatlan vonatkozásában. Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy lett e szorgalmi jog bejegyezve a telekre, van e közműátvezetés egy esetleges mögötte elhelyezkedő telek ellátásához. És ha mindent leellenőriztünk és rendben találtunk, még akkor is érdemes kikérni a helyi Építésügyi Hatóság álláspontját a telekről, hogy van e valami helyi szabályozás az adott területre.

 

Védőtávolság

Amennyiben a területen vezetékjog került bejegyzésre kérjük ki annak térképszelvényét, hogy mely területet érinti, mivel ott fokozottan ügyelni kell a védőtávolságok betartására. Azoktól a meghatározott védőtávolságokon belül nem építkezhetnek, de még bokrot fát is csak a védőtávolságok betartásával ültethetnek.

 

Közművek

A komfortos lakhatás érdekében szükség van áramra, fűtésre és ivóvízre. Manapság a modern eszközök segítségét is igénybe vehetjük ezek előállítására. Az áramot termelhetjük napelemmel, a vizet fúrott kútból szerezhetjük, a megfelelő tisztítás után iható is lehet, fűthetünk hőszivattyúval, vagy akár fával is, a melegvizet előállíthatjuk napkollektorral. Ám legtöbb ember stabilitásra törekszik, illetve ezen technológiák még túl sokba kerülnek bekerüléskor, így a költséghatékonyság végett igyekezzünk közművekkel rendelkező telek vásárlására.

Elektromos áram

Mindenképpen a ház alapfelszereltségéhez szükséges, anélkül nem megvalósítható a komfortos lakhatás. Mindenképpen győződjünk meg róla rendelkezik e a telek áramellátással, az milyen kialakítású, és egy műszaki szakemberrel megvitatva gondoljuk át nekünk milyen áramerősség szükséges a fenntartható lakhatáshoz. Gondolok itt a legkézenfekvőbb esetre, hogy házunk fűtését és melegvíz ellátását gázkazán, vagy hőszivattyú látja el, mivel más áramszükséglete van alapjában véve a két rendszernek.

Földgáz

Nem feltétlenül elengedhetetlen kelléke a családi ház működésének, mint előzőképpen már leírtam, a házunk fűtése, melegvíz ellátása vagy főzés energiája biztosítható elektromos árammal is, de ha gázkazánnal tervezzük a fűtés és melegvíz ellátását, mindenképpen rendelkeznie kell a teleknek gáz csatlakozással, ellenkező esetben ügyintézést igényel ennek kiépíttetése.

Ivóvíz

A hiányzó vízvezetéket fúrt kutas vízzel is lehet pótolni. Figyelembe véve a kutak átlagos minőségét, a fúrt kutak vize legtöbb esetben nem alkalmas emberi fogyasztásra, azokat szűrni, kezelni kell. Érdemes a vizet bevizsgáltatni, és a benne lévő oldott anyagok figyelembevételével víztisztító berendezést kialakítani. Ezen berendezésnek van bekerülési és karbantartási költsége is, így egy lényegesen gondozás mentesebb, ha a vezetékes vizet bevezettetjük a telekre amennyiben lehetséges.

Szennyvízcsatorna rendszer

Amennyiben nincs lehetőségünk városi szennyvízcsatorna rendszerre csatlakozni, akkor muszáj egy szennyvíztározót, vagy szennyvíztisztítót kiépítenünk. A szennyvíztározó kiépítése több százezer forintba is kerülhet.

 

Tűzcsap, tűzoltóvíz

 

Egy szintén nem elhanyagolható szempont telekvásárlásnál, hogy a telek 100 méteres körzetében van e kiépítve tűzcsap. A jelenleg jogszabályban lévő rendelkezések alapján használatbavételi engedélyezés során ezt vizsgálják, és ennek hiányában ki kell építeni egy a jogszabályokban meghatározott nagyságú tűzoltóvíz tározót. Ennek a költsége is jelentős többletet eredményezhet, illetve a telek nagysága sem minden esetben engedi meg ennek kiépítését.

 

 

 

Terepviszony, forma, égtáji fekvés

 

Ha az előzőek mind rendelkezésre állnak, akkor jönnek elő a kényelmi és funkcionális tulajdonságok. Egy építkezéshez mindig a sík terep a leg optimálisabb. Amennyiben lejtős a terep akkor két lehetőségünk van. Az egyik az, hogy a lejtős terepet kiegyenlítik, a másik pedig, hogy a ház alapját a kert sajátosságaihoz igazítják, lejtőbe akár pincét alakítanak ki.

Egy sarki telek esetében figyelembe kell venni azt is, hogy hosszabb a kerítésszakasz, hosszabb a járda, így azok kialakítása nagyobb költséggel jár, illetve téli karbantartásuk is nagyobb feladat.

A telek talajösszetételének megvizsgálására legtöbbször már csak a megvásárlás után kerül sor, de ez sem elhanyagolható dolog, mivel egyes talajösszetételeken nem lehet az egyszerűbb sávalapos kivitelezést megvalósítani, ott statikai terv alapján akár tömbalapozás, akár cölöpalapozást is előírhat a statikus.

Az építési telkek általában téglalap formájúak.  Fontos megbizonyosodni róla, hogy égtáji fekvése a megálmodott családi ház elrendezésébe beleillik-e. Nézzük meg a telken hol helyezkednek el fák, melyek az árnyékot adják, illetve, hogy ezek a fák mennyire zavarják majd az építkezést, és a felépült ház benapozottságát. Egy ház tájolása a kilátás és benapozottság miatt lényeges szempont. Egy jó fekvésű telken felépülő háznál az áramszámlán, és a fűtési számlán is jelentős megtakarítást érhetünk el. A benapozás szöge nyáron egy megfelelő ereszszélességgel épült háznál az ablakokat árnyékban tartja, télen pedig mikor alacsonyabban halad végig a nap a horizonton, besüt a szobáinkba, nappalinkba, így csökkentve fűtés és áramszámlánkat. Az ideális tájolás dél és délnyugati. Ha napelemmel szeretnénk házunk energiaellátását kiegészíteni, akkor lényeges szempont, hogy merre néz a tetőfelület, hová lehet és mennyi napelemtáblát felhelyezni.

 

Megközelítés

 

A telekhez megfelelő útnak is kell vezetnie. A használatbavétel egyik feltétele, hogy meg tudjuk közelíteni ingatlanunkat. Legtöbb esetben ez közúton lehetséges. Magántulajdonban lévő út esetében vagy megegyeznek az út használatáról a tulajdonossal, vagy vásárolnak tulajdonjogot az útra, és így résztulajdonosaivá válnak az útnak. De minden esetben dokumentációt kell készíteni, melyben azt is rögzíteni kell, hogy az út fenntartásának költségét milyen megosztásban viselik.

Mostanság egyre több lakónegyedet építenek ki a városok peremkerületeiben, így az iskola, óvoda, orvosi rendelő, élelmiszerüzlet több kilométeres távolságra is kerülhet, így gondoskodni kell arról is hogy miként érjük el a nekünk fontos intézményeket.

Egy másik fontos faktor a családi háttér, mégpedig az, hogy elég közel van e a kiválasztott telek családunkhoz, barátainkhoz, ismerőseinkhez.

Egy távolabbi helyen lévő telek is jó telek. Mindenképpen a magunknak fontos dolgokat szem előtt tartva keressük telkünket. Akinek a város közelségére van igénye, és kompromisszumokat tud kötni arra, hogy egy már kialakult városképbe illő házat építsen, annak egy központi helyen lévő telket kell választania. De annak, aki a nyugalmat szeretne maga körül szóba jöhet egy távolabbi telek, ahol szomszédok is több száz méterre vannak, így egy festői környezetet tud varázsolni otthonához.